| bio | press | recordings | projects | contact | photos | video |

>Out From Athens
>Karayorgis / Kokkinaris




Out From Athens
Karayorgis / Kokkinaris
Driff Records 2402, 2024

Pandelis Karayorgis, piano
George Kokkinaris, bass


1. Sandbar 3:44
2. Stele 3:56
3. Tropon Tropoi 2:29
4. Athene Noctua 2:50
5. Angry Trees Chasing Down the Light 4:43
6. Astrikon 3:51
7. Erasures 4:15
8. Mumbling Urban Poems 2:24
9. Argle-bargle 5:58
10. I Wake to Sleep, and Take my Waking Slow 3:18
11. Bumpy 2:42
12. Throughgoing Line 4:05
13. Out From Athens 4:37

Total time 48:52





As its title declares, Out from Athens was recorded in Athens, Greece, by two musicians, separated by a generation, who are natives of the city. Double bassist George Kokkinaris, the younger of the two, is currently based in Athens after having spent time pre-Covid living and playing in Berlin; pianist Pandelis Karayorgis has been part of the Boston music scene for decades, having gone there to attend the New England Conservatory in 1985.

Out from Athens, which will be released later this month, is Karayorgis’ second release of piano and double bass duets in recent years; a previous one, featuring Damon Smith, came out in 2023. This album of concise piano and double bass duets follows the disc of duets Karayorgis released last year with free improvising double bassist Damon Smith. As with that earlier collaboration, the current one features a bassist who pushes the instrument into territory defined primarily by colorations of sound.

On most of the tracks, Kokkinaris plays with a focus on extended technique and with frequent use of preparations. On Athene Noctua, for example, he uses the body of the bass as a percussion instrument; on Argle Bargle he draws rough-textured sounds from the prepared instrument with the bow. His solo piece I Wake to Sleep and Take My Waking Slow highlights the range of his sonic palette.

In contrast to Kokkinaris’ willingness to distort pitch in order to take his instrument to timbral extremes, Karayorgis’ playing thrives on maintaining pitch relationships with the musical equivalent of precise diction. His sense of texture runs to the porous, particularly on the spare and abstract Throughgoing Line, a piece inspired by the paintings of Wassily Kandinsky. Even in the densest, most turbulent passages, such as on the high-energy Mumbling Urban Poems, Bumpy, and the title track, he retains a cooly managed and well-delineated sense of space.

Daniel Barbiero, AMN reviews, May 9, 2024 (link)

Λίγα e-mail, δυο συναντήσεις γνωριμίας και τζαμαρίσματος και ενα απόγευμα στο στούντιο χρειάστηκαν ο Παντελής Καραγeώργης και ο Γιώργος Κοκκινάρης για να δημιουργήσουν το άλμπουμ “Out from Athens” που κυκλοφορεί από την εταιρεία του Καραειώργη Driff Records, η οποία εδρεύει στη Βοστώνη. Τόσο απλά, τόσο ανθρώπινα, τόσο όμορφα. Αυτή είναι η μικρή ιστορία της ένωσης δυο μουσικών που ναι μεν ζουν σε απόσταση 20 ωρών με το αεροπλάνο, ναι μεν προέρχονται από διαφορετικές γενιές, αλλά αμφότεροι διακατέχονται από την ίδια δημιουργική αγωνία για εξερεύνηση της αυτοσχεδιαστικής μουσικής.

Γεννημένος στην Αθήνα, αλλά ευρισκόμενος εδώ και 40 χρόνια στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Βοστώνη, ο πιανίστας και συνθέτης Παντελής Καραγεώργης είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα σημαντικότερα ονόματα ελλήνων μουσικών της τζαζ στο εξωτερικό. Δεκαπέντε άλμπουμ ως leader, και υπερδιπλάσια ως co-leader και session μουσικός, συνεργασίες με κορυφαία ονόματα της αυτοσχεδιαστικής σκηνής των ΗΠΑ και μια ζηλευτή ακαδημαϊκή σταδιοδρομια, περικλείουν σε λίγες μόνο λέξεις το μουσικό βιογραφικό του Καραγιώργη. Πολύ μικρότερος σε ηλικία, αλλά τρομερά δραστήριος και πολυπράγμων μέσα στην αυτοσχεδιαστική μουσική κοινότητα της Αθήνας, ο κοντραμπασίστας Γιώργος Κοκκινάρης παρακολουθεί και θαυμάζει χρόνια το έργο του Καραγεώργη. Ο ερχομός του τελευταίου στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2023 και η αφορμή μιας συνέντευξης για το περιοδικό “New Music” το οποίο ο Κοκκινάρης εκδίδει μαζί με δυο ακόμη συνεργάτες του, έδωσαν το εναυσμα για την περαιτέρω επικοινωνία των δυο μουσικών. Η συννενποηση μεταξύ τους υπήρξε άμεση κι ακαριαία. Η οργανωτικότητα του Κοκκινάρη οδήγησε τα πράγματα ένα βημα πιο γρήγορα και η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε μέσα σε λίγες ώρες τον Αυγουστο του 2023 στο Artracks Studio με ηχολήπτη τον Γιώργο Πρινιωτάκη. Το δισκάκι περιλαμβάνει 11 μουσικούς διαλόγους για πιάνο και κοντραμπάσο κι από ένα σόλο των δυο μουσικών, σύνολο 13 κομμάτια, εκ των οποίων τρια είναι συνθέσεις του Παντελή Καραγεώργη (“Sandbar”, “Erasures”, “Throughgoing Line”) κι όλα τα υπόλοιπα αυτοσχεδιασμοί που γεννήθηκαν επί τόπου στο στούντιο.

Το σύνολο της μουσικής αποπνέει μια μυστηριακή ατμόσφαιρα, ακροβατώντας εκεί που η “δομημέν用μουσική αφήνεται στα χέρια του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού. Οι δυο μουσικοί μπαίνουν ο ένας στον κόσμο του άλλου, αφήνονται και εξερευνούν εαυτόν, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που δικαιώνει την συνεργασία τους. Δεν είναι τυχαίος ο ενθουσιασμός με τον οποίο ο ίδιος ο Παντελής Καραγεώργης υποδέχτηκε την επαφή και την σύμπραξη του με τον Κοκκινάρη, ο οποίος σημειωτέον οτι είναι ο πρώτος Έλληνας μουσικός που έχει ηχογραφήσει μαζί του ολόκληρο δίσκο, αφού η μόνη καταγεγραμμένη δισκογραφική του συνεργασία με Έλληνα καλλιτέχνη είναι σε δυο κομμάτια του πρώτου άλμπουμ των θρυλικών Mode Plagal πριν 30 και πλέον χρόνια!

Μάνθος Γιουρτζόγλου, Keep Jazzin, May 6, 2024 (link)


| top |

| bio | press | recordings | projects |contact | photos | video |